Szilveszter.hu

Mutatjuk a legtutibb karácsonyi pulykareceptet

Szerző: szilveszter.hu
Hogy jó lesz-e a pulykasültünk, az részben már a boltban eldől. A finom eredményhez ugyanis elengedhetetlen a jó minőségű, friss pulykahús. Nem muszáj nekigyürkőzni az egészben sült állatnak, választhatsz mellet, combot, amikkel változatos fogásokat készíthetsz.
 

A sütés megkezdése előtt van egy további buktató. Sokan nem tudják ugyanis, hogy a húst időben ki kell venni a hűtőből, a pulykának sütés előtt érdemes szobahőmérsékletűre melegednie. Ez garantálja, hogy a hús egyenletesen süljön át, ne maradjon nyers a közepe.

A pulykasült alfája és omegája a ropogós, barna bőr, amit szintén nem egyszerű jól elkészíteni, pedig csak egy apró trükkre van szükség ehhez. Az utolsó tíz percben a sütőt 180 fokról 220 fokra kell tekerni! Így a pulyka jól átsül, a bőre pedig finom, roppanós réteggé változik.  Fontos, hogy sütés közben negyed óránként locsolgasd a pulykát: így lesz igazán szaftos a hús, elkerülhető a kiszáradás, a bőr pedig zamatos ízt kap.

Van még pár fontos apróság, amikre szintén jó odafigyelni, hogy az egész vacsora tökéletes legyen. Mit ér ugyanis a jó pulykahús, ha ízetlen a húslé, kevés a töltelék, sótlan a köret? A szárnyas jól variálható édes gyümölcsökkel, gesztenyével, májas töltelékkel egyaránt.

És akkor következzen a különleges karácsonyi recept:

Gesztenyével töltött hosszúcomb
 
HOZZÁVALÓK:
2 db pulyka hosszúcomb, 50 dkg főtt, hámozott gesztenye, 40 dkg aszalt szilva, 1 nagy cukkini, 4-6 szál zöldhagyma, 2 szikkadt zsemle vagy kifli, 2 tojás, só, bors, őrölt római kömény, 2 dl olaj
 
ELKÉSZÍTÉS:
A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-külön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, a kicsavart, elmorzsolt zsemlét, a tojást és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombócokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrósítjuk és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk. A pulykacombot sütőtálra tesszük, s bekenjük a páccal.
 



Címkék: gesztenye, karácsony, karácsonyi ételek, karácsonyi receptek, pulyka, pulykasült, recept
Ezeket is ajánljukEzeket is ajánljuk
10 hipster étel, ami nem fog hiányozni 2017-ben

10 hipster étel, ami nem fog hiányozni 2017-ben

2016 ételek tekintetében is rengeteg újdonsággal szolgált. Akadnak azonban olyan ételtrendek is, amiket emlékezés helyett inkább csak elfelejteni szeretnénk. Ezeket vesszük most sorra: következzen 10 olyan harapnivaló, ami miatt a 2016-os év - kajákat illetően - tényleg totális hulladék volt.  

10 hipster étel, ami nem fog hiányozni 2017-ben Megmutatjuk, hogyan készülnek a Szilveszter kedvenc italai Cava, a spanyol champagne Mindent tudsz a Szent Márton-napi hagyományokról?
ProgramajánlóKiemelt szilveszteri szállások